A to sniadanie to co to bylo ? Kawa z maslem - to nie jest pomiar na czczo :) "Jeśłi chodzi o rozpoznawanie cukrzycy, to należy mówić o glikemii przygodnej, glikemii na czczo i glikemii po obciążeniu. Glikemia przygodna (czyli "przychodzi baba do lekarza" i nie wiadomo, czy coś jadła, czy nie, a jeśli nie, to kiedy był ostatni posiłek) powinna [...]
[...] Ewentualnie wejście na ten zestaw pod koniec redukcji – w celu podniesienia poziomu testosteronu,przez zastosowanie IA pozbycie się wody (blokada aromatyzacji) + obniżenie poziomu kortyzolu (o tym poniżej) – a wiadomo ciezki trening,godziny cardio + nisko kaloryczna dieta dobremu nastrojowi nie sprzyjaja. Co do spalacza to [...]
[...] dziennie, zwłaszcza przy ujemnym bilansie - to już może być wskazanie do przyjmowania wit C, gdyż wtedy wzrost wydzielania kortyzolu może być znaczny i długotrwały, a jego obniżenie będzie wyższym priorytetem niż "uwalniania wolnych rodników" ;-) Swoją drogą przy planowaniu dwóch treningów dziennie, bardzo ważna jest ich kolejnośc (jesli sa o [...]
[...] ekstraktów z czarnej i czerwonej maca na dorosłych mieszkańców nizin i wysokości, stwierdzono poprawę nastroju, energii i ogólnego stanu zdrowia. Badanie wykazało również obniżenie wyników w skali chronicznej choroby górskiej (CMS). Czarna maca, a w mniejszym stopniu czerwona maca, obniżyła poziom hemoglobiny tylko u mieszkańców wysokogórskich [...]
[...] rozpoczęcia leczenia, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, iż izotretynoina wywoła suchość skóry i ust. Zaburzenia ze strony oczu Suchość oczu, zmętnienie rogówki, obniżenie ostrości wzroku w nocy i zapalenie rogówki zwykle ustępuje po zaprzestaniu leczenia. W przypadku wystąpienia suchości oczu pomocne może być zastosowanie maści [...]
[...] a jego znaczenie fizjologiczne jest dotąd niewyjaśnione. Po około 2 godzinach metabolizm glukozy jest hamowany w tkankach mięśniowych i tłuszczowych. Następuje wówczas obniżenie wychwytu glukozy i zapasy glikogenu w mięśniach zostają zachowane. W tkance tłuszczowej hormon wzrostu przyspiesza rozpad zmagazynowanych trójglicerydów, czyli [...]
[...] niedobory elektrolitowe i szczególnie hiperosmolalność, które nasilają insulinooporność. Samo uzupełnienie wody i elektrolitów może jednak zmniejszyć insulinooporność przez obniżenie stężeń hormonów przeciwregulacyjnych i hiperglikemii, jak również przez zmniejszenie osmolalności, dzięki czemu komórki lepiej reagują na insulinę. Leczenie małymi [...]
[...] ubocznym rozkładu aminokwasów. Wysoki poziom amoniaku w organizmie oznacza, że redukcji uległa duża ilość białka, głównie mięśni. Podawanie BCAA's u sportowców powoduje obniżenie poziomu amoniaku o 37%. Dowodzi to, że stosowanie suplementu BCAA's ogranicza redukcję białek w organiźmie. Funkcje poszczególnych aminokwasów rozgałęzionych [...]
[...] C widać było wzrost lewej komory serca, jako odpowiedź na trening wytrzymałościowy. Gen BDKRB2 koduje białko odpowiedzialne za powiększanie się naczyń krwionośnych w celu obniżenie ciśnienia krwi. Mój wynik CC ma podwyższone ryzyko wysokiego ciśnienia krwi, jednak jest ono uzależnione od stylu życia. Największe ryzyko podwyższonego ciśnienia z [...]
[...] Miesięczny okres picia herbaty z liści Stevia rebaudiana przez 18 osób w wieku 18-40 lat nie spowodował znaczących zmian. Stwierdzono jedynie nieznaczne (9,5%) obniżenie ciśnienia tętniczego skurczowego i rozkurczowego. Badania laboratoryjne przeprowadzone w krajach Ameryki Południowej wykazały, że stewiozydy mają pewną aktywność w [...]
[...] trudności z koncentracją i chorowitości u dzieci. 12/Cukier może znacząco podnosić ogólny poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz wzrost poziomu "złego" cholesterolu i obniżenie "dobrego" cholesterolu. 13/Cukier przyczynia się do utraty elastyczności i funkcjonalności tkanek. 14/Cukier karmi komórki rakowe i odkryto jego związek z rozwojem [...]
[...] a jego znaczenie fizjologiczne jest dotąd niewyjaśnione. Po około 2 godzinach metabolizm glukozy jest hamowany w tkankach mięśniowych i tłuszczowych. Następuje wówczas obniżenie wychwytu glukozy i zapasy glikogenu w mięśniach zostają zachowane. W tkance tłuszczowej hormon wzrostu przyspiesza rozpad zmagazynowanych trójglicerydów, czyli [...]
[...] efekt utrzymywał się przez co najmniej tydzień. Potwierdzeniem tych obserwacji są wyniki uzyskane przez Moisey i wsp., którzy stwierdzili zmniejszanie tolerancji glukozy i obniżenie wrażliwości na insulinę u osób zdrowych, przyjmujących kawę kofeinową (5 mg/kg m.c.) na godzinę przed posiłkiem, niezależnie od indeksu glikemicznego pożywienia. [...]
[...] serca. Analiza objęła trzy programy żywieniowe. Pierwszy z nich to dieta niskocukrowa, zwana dietą Atkinsa, zgodnie z którą istotniejsze od ilości przyjmowanych kalorii jest obniżenie ilości spożywanych węglowodanów. Drugim z badanych sposobów na obniżenie masy ciała była dieta niskotłuszczowa, ustalona według zasad AHA (American Heart [...]
[...] się spadek mięsni, ponieważ organizm nie musi czerpać energii z mięsni ,nie jest w stanie stresu, a ruch aktywuje działanie hormonów. Jednak czasem konieczne jest obniżenie kaloryczności .Im większy deficyt tym szybciej waga idzie z dół .Ma to jednak miejsce tylko z początku i w dużej mierze jest to tez utrata mięsni. Ograniczając [...]
[...] apetytu. W przypadku niedowagi stwierdza się natomiast wzrost alliestezji (przyjemności jedzenia), drobiazgową oszczędność energii w stanie sytości, bardzo silne obniżenie metabolizmu w okresach między posiłkami, zmniejszenie aktywności fizycznej i wreszcie bardzo słabe uwalnianie kwasów tłuszczowych przez komórki tłuszczowe. [...]
Nie chce się wymadrzac, ale byc moze część z nas po prostu cierpi na zaburzenia gospodarki w eglowodanowej, np przy hiperinsulinemii charakterystycznym jest problem z odczuwaniem sytosci/ satysfakcji po posiłku, z uwagi na nadprodukcje insuliny i w konsekwencji drastyczne obnizenie poziomy glukozy we krwi, co z kolei powoduje wzmozenie apetytu, [...]
juby - co do różnic w MCT i oleju kokosowym, to masz sporo racji ;-) W oleju kokosowym te "prawdziwe" MCT czyli KT o długości od 6 do 10 atomów węgla stanowią 15 - 18%. Natomiast dominuje kwas laurynowy (12-węglowy, - ponad połowa puli lipidowej), a są też i mirystynowy i palmitynowy. Kw laurynowy to niby też MCT, ale inaczje wpływa na motorykę [...]
Nie chce się wymadrzac, ale byc moze część z nas po prostu cierpi na zaburzenia gospodarki w eglowodanowej, np przy hiperinsulinemii charakterystycznym jest problem z odczuwaniem sytosci/ satysfakcji po posiłku, z uwagi na nadprodukcje insuliny i w konsekwencji drastyczne obnizenie poziomy glukozy we krwi, co z kolei powoduje wzmozenie apetytu, [...]
[...] granulek (w których normalnie przechowuje insulinę), żeby poradzić sobie z zalewem cukru. I co dalej? No cóż, trzustka zazwyczaj przesadza z ilością insuliny, a to powoduje obniżenie poziomu cukru. Wtedy uwalniane są hormony odpowiedzialne za jego podnoszenie, włącznie z kortyzonem. Największy stres dla organizmu, to zjedzenie dużej ilości [...]